Objavljeno dana

Prednosti sportskih rekvizita za vašu srednju školu

Prednosti sportskih rekvizita za vašu srednju školu

Prednosti novih i kvalitetnih školskih i sportskih rekvizita su mnogo veće od običnog vežbanja i održavanja zadovoljavajućeg nivoa fizičke spreme kod učenika. Dobar fiskulturni program koji koristi pomenute rekvizite pomaže učenicima da razviju zdrave navike koje će ih pratiti kroz život.

Godinama, časovi fizičkog vaspitanja su se često više fokusirali na opšte aktivnosti – između dve vatre, fudbal, itd. – a manje na trening snage i fizičku kondiciju. Danas istraživači otkrivaju da će rano obrazovanje učenika o prednostima treninga snage, kardio treninga i treninga sa svojom težinom uspostaviti navike koje omogućavaju zdraviji način života u godinama koje dolaze.

Ako je vaša srednja škola spremna za preuređenje sale i ostalih objekata, evo nekoliko ključnih prednosti koje nude kvalitetni školski i sportski rekviziti.

Veći entuzijazam za fizičkim vaspitanjem

Opremanje vaše sale novom opremom je prvi korak da povećate entuzijazam učenika za vežbanje. Bez obzira da li imate ograničena sredstva ili veliki budžet, dodavanje čak nekoliko rekvizita koje omogućavaju progresivan trening i naglašavaju ispravnu formu stvoriće osnovu za kvalitetan fiskulturni program. Aerobik strunjače, ekspander, karike, konj za preskok i bučice su odlično mesto za početak. Edukalis vam omogućava veliki izbor kvalitetnih školskih i sportskih rekvizita koji će osvežiti vašu školsku salu i momentalno povećati interesovanje učenika za fizičkim aktivnostima.

Stvaranje ispravnih navika

Uvođenje fizičkog vaspitanja što ranije pruža učenicima veštine koje mogu da koriste za održavanje zdravog načina života tokom celog života. Veštine kao što su dobra forma, korišćenje opreme i disciplina tokom treninga su korisni alati koji se mogu preneti u odraslo doba i sprečiće povrede kasnije u životu.

Smanjenje stresa

Srednja škola može biti izazovno vreme za mnoge učenike. Društveni i akademski pritisci mogu stvoriti stres i anksioznost. Oslobađanje tog stresa kroz fizički trening je zdrav način da se opustite i poboljšate opšte zdravlje. Vežbanje i druga fizička aktivnost stvaraju endorfine, hemikalije koje deluju kao prirodni lekovi protiv bolova. Endorfini poboljšavaju raspoloženje i poboljšavaju sposobnost učenika da spavaju, što zauzvrat smanjuje stres.

Umanjenje rizika od razvijanja hroničnih bolesti

Prema Nacionalnom centru za prevenciju hroničnih bolesti i promociju zdravlja, odrasli koji su fizički aktivni većinu dana u nedelji imaju manji rizik od prerane smrti od bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, bolesti srca i nekih vrsta raka. Učenje mladih o fizičkoj spremi i važnosti ranog donošenja pametnih odluka o načinu života će pomoći u stvaranju zdravih životnih navika i verovatno smanjiti rizik od hroničnih bolesti u odraslom dobu.

Poboljšanje učenja

Fizička spremnost ima i trenutne i dugoročne efekte na učenje. Neposredno nakon fizičke aktivnosti, studije pokazuju da se učenici bolje fokusiraju u učionici. Vremenom se pokazalo da fizička spremnost poboljšava učenje u veštinama čitanja, matematike i pisanja. Prema istraživačkom projektu Fizička aktivnost kroz nastavni plan i program (PAAC), koji je sproveden u 24 škole, sesije fizičke aktivnosti poboljšavaju ukupni akademski učinak.

Razvijanje saradnje i bliskosti među učenicima

Oslanjanje na drugove i drugarice iz školske klupe za podršku tokom treninga u smislu uočavanja ili motivacije pomaže učenicima da stvore prijateljstva koja možda ne bi imali bez ovog zajedničkog interesovanja. Tokom vežbanja, učenici moraju verovati jedni drugima i sa poverenjem se stvaraju nove veze. Učenici počinju da ohrabruju jedni druge da postignu nove ciljeve.

Dodavanje novih školskih i sportskih rekvizita u vašu srednjoškolsku salu može formirati doživotne zdrave navike, povećati učenje, poboljšati saradnju i rezultirati zdravijom zajednicom u celini. Ako razmišljate o novoj opremi za fiskulturnu salu, obratite se Edukalisu za najširu ponudu i najbolji odnos cene i kvaliteta na tržištu!

 

 

Objavljeno dana

Magnetne i interaktivne table kao neophodnost savremenog školskog sistema

Magnetne i interaktivne table kao neophodnost savremenog školskog sistema

Jedna od istorijskih asocijacija na školsku tablu jeste pisanje kredom, brisanje sunđerom natopljenim vodom. Pri čemu se ostaci od krede redovno zadržavaju na dlanovima. Međutim, čini se da i pored toga što smo u 21. veku, neke stvari se veoma usporeno menjaju.

Dovoljno je da pobrojimo na stotine osnovnih škola i da zavirimo u školsku opremu kojom raspolažu. Tamo su i dalje tradicionalne zelene table. Ako se ima u vidu samo njihov negativni zdravstveni aspekt, posebno u vremenu pandemije, nije teško shvatiti da su promene nužne.

U doba računara, bele interaktivne table su logičan nastavak opšteg digitalnog napretka – samo u školskim okvirima. One postaju alat u učionici koji omogućava prikaz slika sa pomoću digitalnog projektora, a svi korisnici (učenici i nastavnici) mogu posredno na njoj proizvoditi sadražje. A, ukoliko to žele, čak i neposredno, pomoću prsta, mogu ostavljati tragove na njoj.

TABLE SU ODAVNO EVOLUIRALE I POSTALE MULTI-PRAKTIČNE

Bela interaktivna tabla je prema svim parametrima ekološka i zdravija od svojih prethodnih verzija, svodeći mogućnost alergije na nulu. Ona ne pravi lom i prašinu, ne ostavlja bele tragove od prašine po prostoriji niti na rukama. Imala je svoju preteču sredinom devedesetih godina. Bila je to magnetna tabla koja je polako počela da zamenjuje svoje zelene prethodnice.

Magnetno rešnje je brzo prihvaćeno u razvijenim školskim sistemima zbog svoje izuzetne ekonomičnosti: njihova cena nije previsoka, posebno ako se ima u vidu da se mogu koristiti dugo godina. Takođe, markeri i brisači za njih su veoma povoljni.

Magnetne table su i danas jednostavne za korišćenje i veoma preporučljive. Vrlo lako može svako koristiti, jer ne zahtevaju posebne veštine. Dovoljno je samo da obrišete mastilo i tabla je spremna ponovo za upotrebu.

Međutim, takođe se možete opredeliti i za hi-tech table, koje će u učionice uneti duh savremenosti, odnosno za bele Interaktivne table. Sa njima je školstvo dobija sve ono što učenicima koji će biti na digitalnom tržištu rada, treba. U učionicama su se pojavili table-ekrani u formatu bele ploče na kojima se podaci mogu unositi direktno ili putem eksternih uređaja.

Rezultat je bio da je tradicionalna nastava postala interaktivna, što ne samo da odgovarama uslovima modernog školstva već je nužnost u kontekstu savremenog života u kojem nas okružuju multimedijalni sadržaju. Bela interaktivna tabla dobila je i svoje sinonime: neko ih naziva pametnim ekranima, smart tablama ili interaktivnim multimedijalnim tablama.

BELE INTERAKTIVNE TABLE MOTIVIŠU I NASTAVNIKE I UČENIKE

Zamislite nastavnika koji ima mnogo toga da kaže, i pokaže. Nastojeći da svoje časove prezentuje precizino i sa mnogo detalja. Ukoliko mu se ukaže mogućnosti da sve ono što je unapred pripremio postavi na tablu, recimo putem Power Point prezentacije, odmah će privući pažnju svojih učenika.

Na taj način, niko neće propustiti značajne informacije, đaci će biti informisaniji i motivisaniji.

S druge strane, učenici će svoje domaće zadatke ili timske radove moći da prezentuju u multimedijalnom okruženju. U vremenu tableta, mobilnih telefona i kompjutera, učenici nesumnjivo vode i svoje digitalne živote. Bele interaktivne table skrojene su upravo po njihovoj meri, što znači da su alatke u rukama onih koji će već za nekoliko godina obavljati poslove koji su bazirani na multimediji.

Obaveza školskog sistema jeste da svojim učenicima obezbedi upravo onu opremu za rad, koja je u duhu vremena onih kojima se gradivo prenosi. Zamislimo samo u kakvoj će poslovnoj, i svakoj drugoj prednosti biti oni učenici koji tablu ne koriste samo za pisanje kredom i brisanje sunđerom. Bela interaktivna tabla omogućava da oni gledaju filmove, usvajaju znanja direktno sa interneta, rade u novim programima.

Iz sve to, naravno, i dalje mogu da pišu na tabli i ne gube onu staru draž pisanja po njoj

 

Objavljeno dana

IKT u nastavi – korak ka savremenijem obrazovnom sistemu – Digitalna učionica

21. vek je sinonim za kompjutersku pismenost, pri čemu su obrazovne ustanove verodostojan pokazatelj transformacije i puta ka digitalnim oblicima učenja. Držanje nastave postaje nezamislivo bez tehnoloških elemenata u učionici, i škole masovno prihvataju činjenicu da je nužno da postanu kompatibilne sa vekom u kojem žive nove generacije.

Danas je evidentno da je internet prisutan u svim domenima ljudskih života. Internetu se pristupa pomoću računara, mobilnih telefona, tableta i prenosivih računara, pa čak i kuhinjskih aparata. Potpuno je očekivano da i sistem obrazovanja je doživi mnogo promena.

IKT, odnosno informaciono-komunikacione tehnologije, su već počele da fundamentalno menjaju pristup učenju pre svega uvođenjem novih alata u učionice. Ali, IKT u nastavi ujedno doprinosi i podizanju nivoa digitalnih kompetencija kako nastavnika, tako i učenika

TERMIN ‘’INTELIGENT CLASSROOM’’ POSTAJE DEO SVAKODNEVICE

Savremeno učenje ne ide bez savremenih tehnologija. Iz godine u godinu se dešavaju transformacije koje idu u smeru izgradnje pametnih učionica. To znači da će čitav niz tehnoloških rešenja u budućnosti da bude upotrebljen kako bi se nastava oplemenila. Inteligent classroom je odrednica koja upravo sugeriše nastavu u interaktivnom, dinamičnom i multimedijalnom okruženju.

Jedna od važnijh inovacija, koju sve češće viđamo u obrazovnom sistemu, jesu pametne table,Inteaktivni monitori,a na red su dosli i Interaktivni stolovi i Interaktivni podovi. U pitanju su Interaktivna nastavna sredstva, uz koja su predavanje neuporedivo zanimljivija. Recimo, moguće je pomoću posebnih olovaka ili prsta pisati, zaokruživati i crtati; Kreirati različite elemente, u svrhe što boljeg doživljaja konkretnog predloga,pisati brisati i otvarati razne edukativne aplikacije ,tipa kviza, testova,matematickih slagalica, motorickih igrica itd.

Na pametnoj tabli je, takođe, moguće vršiti prezentacije ili na njih prenositi programe iz različitih dokumenata. Budući da su u svakom trenutku povezana sa internetom, mogućnosti efikasnog i interaktivnog učenja zapravo postaju neograničene. Zbog toga, očekivani efekti intenzivnijeg uvođenja IKT-a u nastavu, kroz sisteme pametnih učionica, obuhvataju uspešniju prezentaciju nastavnog sadržaja učenicima i poboljšanje kvaliteta nastave.

NOVE TEHNOLOGIJE PODIŽU NIVO KOMPETENCIJA UČENIKA I NASTAVNIKA

Razvijanje digitalnih kompetencija je neophodno za intelektualno sazrevanje učenika, a uz pomoć školovanja koje je zasnovano na savremenih tehnologijama – učenici se pripremaju i za stvarne životne situacije. U tom smislu, implementacija IKT sistema se čini potpuno prirodnom za učenike i u skladu je sa njihovim vremenom.

Ali ono što je pravi izazov jeste prilagođavanje celokupnog nastavnog procesa jednom drugačijem, digitalizovanom svetu. U tom smislu i nastavnici neprekidno uče. A onlajn učenje za predavače postaće uskoro i oficijelno. Naime, Pravilnikom o stalnom stručnom usavršavanju uskoro bi trebalo da se onlajn usavršavanje uvrsti na listu zvaničnih oblika nastavničke edukacije.

Otvorenost ka digitalnom svetu zbog toga postaju neodvojivi obrazovanja, a učenici i nastavnici pri tom izvlače maksimalne benefite. Oni, u zajedničkom, interaktivnom procesu, kritički usvajaju i koriste znanja iz oblasti informacionih tehnologija, približavajući na taj način stečena znanja potrebama savremenog društva, u cilju ostvarivanja i svojih ličnih ciljeva i aktivnosti.

INFORMATIČKI PISMENE ŠKOLE POSTALE SU REALNOST

Trendovi u obrazovanju pokušavaju da isprate zahteve svakodnevice, pa tako škole prolaze kroz stalne procese transformacije i razvoja. U Velikoj Britaniji se, na primer, o programiranju, tehnologiji i internetu uči se već od pete godine, a cilj je da se  učeniku pruži digitalno obrazovanje koje će mu pomoći da postane stručan za rad u 21. veku.

Međunarodno istraživanje sprovedeno na uzorku od 11 miliona učenika utvrdilo je da školarci koji uče u digitalnom okruženju razvijaju niz veština poput naprednog rada na računarima, tehničkog rešavanja preoblema, logičkog povezivanja, zajedničkog rada na projektima, upornosti u rešavanju zadataka, kao i sklonost ka dolasku do sasvim novih rešenja. Uz to, učenici kroz rad u digitalnom okruženju dobijaju i znanja iz obrade fotografija, web dizajna i računarskih mreža. Dakle, promena uloga učenika, ali i nastavnika je nešto što je podstaknuto upravo informatičkom pismenošću. Oni, zajedno, uče da misle i rade na drugačiji način, prilagođavajući se novom vremenu.

Kako se navodi: Suština koncepta primene IKT u obrazovnom procesu obuhvata promenu uloga nastavnika i učenika i resursa koji se mogu koristiti. U slučaju škola, neophodno je da se vodi računa o odnosima između tehnologije, metoda i sadržaja. A, informatička pismenost shvaćena je pozitivna nužnost i integrativni deo celokupne nastave.

Multimedijalna i audiovizuelna sredstva,Interaktivni monitori, interaktivni stolovi,Interaktivni podovi, projektori i prezenteri, čini samo deo ponude Edukalisa – kompanije uz pomoć koje možete da opremeti svoj školski objekat. Tokom tri decenije rada, kompanija je pratila zaokret na trziutu sa inovacijama I specijlizovala se za rad sa obrazovnim nastavama, po Evropskim standardima.

Proverite zašto!

Objavljeno dana

Važnost kvalitetnih parkovskih sprava za razvoj dece

Važnost kvalitetnih parkovskih sprava za razvoj dece

Parkovi i igrališta su neophodan element za zdravlje i razvoj psihofizickog razvoja, i takođe pružaju priliku deci da vežbaju niz  fizičkih i socijalnih vestina. Razumevanjem prednosti dodavanja stimulativnih i izazovnih parkovskih sprava na vaše igralište, možete povećati vrednost i kvalitet dečije igre.

Razvojne prednosti parkovskih sprava

Dobro dizajnirano igralište motivise decu na igru i podučava ih ključnim razvojnim veštinama. Aktivnosti na igralištu kao što su ljuljanje, penjanje i spuštanje niz tobogan mogu izgledati kao „samo zabavne“, ali one u isto vreme podstiču važne psihomotoricke vestine. Pokreti koje deca izvode na igralištu razvijaju i grubu i finu motoriku. Igra na igralištu, takođe poboljšava vestibularni sistem – senzorni sistem koji kontroliše ravnotežu i koordinaciju – i razvija bolju svest o telu.

Podsticanje aktivnosti na otvorenom

Deca danas često biraju da provode vreme ispred svojih tableta, telefona ili drugih elektronskih uređaja i zbog toga se nivo njihovih fizickh aktivnosti smanjuje. Kako bi se izborili sa ovim civilizacijskim problemom,najveci izazov je stvaranje nacionalne strategije u formiranju igralista ,parkova i mesta na otvorenom,koja ce sluziti za odmor,rekreaciju i vezbanje dece,mladih ,kao i svih ostalih kategorija stanovnistva

Aktivnosti na otvorenom podrazumevaju da se igralista formiraju i u stambenim zonama i

U odvojenim delovima,sumama,parkovima prirode,izletista.

Poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja dece

Igrališta nisu tu samo da bi mališanima pružila zabavan način da se zabave. Ona su takođe sjajan način da se poboljša fizičko i mentalno zdravlje dece i spadaju u aspekt mentalne higijene

I prevencije vrsnjackog nasilja,socijalnog otudjivanja,anksioznosti  i drugih stanja koje onemogucavaju pravilan psihofizicki razvoj.

Organizacija slobodnog vremena

Današnja deca mogu se naći sa iznenađujuće strogim i prenatrpanim rasporedom, i zato se mogu osećati pod stresom i preopterećeno. Zateceni losim epidemioloskim situacijama u proteklim vremenima,nauceni smo donekle da se vratimo prirodi,otvorenom prostoru i da pronadjemo mesta za setnju,rekreaciju opustanje.Boravak u prirodi je postao ,a trebalo bih i da ostane mnogima sastavni deo slobodnog vremena.Samim tim  ucimo mlade generacije i stvaramo im nov sistem vrednosti ,u kome na vrhu lestvice treba da bude zdravlje svakog coveka kako fizickog tako i mentalnog.

Objavljeno dana

Važnost kvalitetnog školskog nameštaja i opreme

Škola je polazna tačka života svih nas, koja mališane oblikuje u odrasle, zdrave i sposobne ljude i samostalne osobe. Za kreiranje okruženja u kome se deca osećaju prijatno i u kojima im se budi želja za učenjem – pre svega utiču učitelji, nastavnici, nastavni program ali i školski nameštaj i nastavna oprema. Ne može se zanemariti njihov značaj u pomaganju deci da uče i istražuju različite oblasti obrazovanja. Kao kompanija koja se bavi školskim nameštajem i sredstvima za obrazovanje predstavljamo vam ključne tačke zbog čega je veoma bitan izbor kvalitetnog školskog nameštaja.

NAMEŠTAJ – PRETVORITE ŠKOLU U ZANIMLJIVO MESTO

Dok kupujete ili nadograđujete školski nameštaj, ne kupujete samo stolove i stolice za učenike, radne stolove i druge osnovne stvari već ispunjavate i sledeće kriterijume:

UDOBNOST I POTREBE DECE:

Bilo da ste odrasla osoba ili dete, svakom je bitna udobnost ,dok koristi nameštaj. Shodno tome  treba se postarati da  nameštaj bude udoban učenicima jer u njemu provode svakodnevno po više sati. Osim funkcionalnosti i udobnosti,bitna cinjenica je da skolski namestaj treba da bude i moderan i stilizovan,i da se uklapa u postojeci ambijent.Dizajn namestaja je prosao jedan razvojni put od tzv.“skamija“ ,koje su pretece danasnjeg skolskog namestaja.U skolskom enterijeru su tokom vremena zazivele,vedre boje i tonovi i sve vise zastupljeni moderni komadi namestaja.Uz sve to,namestaj je pratio i biološke promene dece a i potrebe samih djaka i njihovih nastavnika.Tokom perioda u nastavi se pojavila potreba za klupama jednosedima,belim tablama,sarenim kasetnim ormaricima za odlaganje stvari,modernim panoima,interaktivnim tablama i Interaktivnim monitorima.Na vrata skole usla je radost i sreca,jel je skola postala ne samo mesto za ucenje ,vec mnogo vise od toga.

NOV NAMEŠTAJ – BEZBEDAN NAMEŠTAJ

Brojne studije dokazuju da rad u lepše opremljenim prostorijama pozitivno utiče na efikasnost pa je takva situacija i kod učenika. Pored boja zidova, nameštaj je veoma bitan psihološki faktor koji utiče na raspoloženje dece, jer nije nam teško da vizualizujemo – koji će učenik biti maksimalno motivisan u mračnoj prostoriji sa dotrajalim nameštajem?

Ali pre svega toga, glavni faktor zbog čega učionica mora biti opremljena kvalitetnim nameštajem je bezbednost dece – jer zamorom materijala dolazi do lakšeg oštećenja klupa i stolica na kojima se deca mogu povrediti. Novim nameštajem smanjuje se rizik.

PREPUSTITE POSAO PROFESIONALCIMA

Ako niste sigurni koji tip nameštaja bi bio najadekvatiniji za vašu školu ili učionicu, prepustite to profesionalcima, mi imamo dugogodišnje iskustvo u oblasti školskog nameštaja, nastavnih sredstava i sportske opreme (prevashodno za opremanje školskih sala) i smatramo se kompetentnim da pomognemo u pravilnom odabiru školskog nameštaja i nastavnih sredstava, a sve u cilju da se učenici u njemu osećaju prijatno i raspoloženo za učenje, rad i druženje.