Blog

Keramičke table vs lakirane table

Prilikom odabira školskih tabli, treba obratiti pažnju na kvalitet ispune table i površinski sloj kako bi tabla imala kvalitetna mehanička svojstva i kvalitetnu površinu za pisanje. Takođe treba obratiti pažnju na obradu ivica, tačnije kvalitet rama koji štiti tablu od raslojavanja.

Najvažnije: površina table

I ako na prvi pogled ne možete da uočite razliku, odabir prave površine je ključan za kvalitet i dugovečnost bele table. Dve najčešće površine od kojih se izrađuju bele table su lakirana i emajlirana čelična površina.

Emajlirane table poseduju znatno glatkiju površinu za pisanje. Emajl se naziva i keramički čeliki, jer kombinuje stabilnost i čvrstoću čelika i neosetljivost keramike na agresivne proizvode za čišćenje koji neće oštetiti emajliranu površinu bele table. To čini ovu vrstu tabli posebno pogodnim za dugotrajnu i intenzivnu upotrebu.

Lakirane čelične površine su pogodnije za manje intenzivnu upotrebu. Kod lakiranog čelika važno je da se beleške i crteži uklone nakon upotrebe. Površina za pisanje je manje tvrdoće, tako da mastilo može uticati na lakirani čelik što otežava čišćenje površine. Ipak, bele table od lakiranog čelika su lakše za proizvodnju, što se odražava i na cenu. Pored toga, bele table od lakiranog čelika su idealne za štampanje što pmogućava personalizaciju table tako što ćete na njoj odštampati svoj logo ili dizajn.

Struktura table obezbeđuje stabilnost

Što se tiče ispune ili jezgra, table mogu biti od: lagane kartonske ispune u obliku saća, meke ili tvrde iverice i MFD materijala različitih gustina.

Table sa kartonskom ispunom su izrazito lagane, ali su ujedno i najslabije – najmekše su i lako ih je oštetiti, iskriviti ili udubiti. Ispuna od iverice je znatno bolje rešenje, tabla ima veću tvrdoću, doduše i nešto je teža, dok MFD ispuna kao najkvalitetniji materijal – najveće gustine i težine daje robusnost tabli, veliku izdržljivost i dugovečnost.

Dok ram može biti izrađen od drveta, MFD-a i aluminijuma. Drveni ram je vizuelno i po kvalitetu najlošija opcija, dok je MFD materijal nešto kvalitetniji, tvrđi i lepše izgleda. Međutim, za svaku preporuku je ram od eloksiranog aluminijuma koji daje dodatnu stabilnost tabli, elegantan je, lako se briše i održava, i veoma je lagan.

Table se dakle sastoje od tri osnovna dela:  površine, ispune i rama. U zavisnosti od kvaliteta upravo navedenih delova zavisi i cena tabli.

Podeli:

Pogledajte još

blog

STEM sistem u obrazovanju

Moderna i kvalitetna nastava mora omogućiti učenicima da iz učionice ponesu znanja i veštine koja su primenjiva u realnom svetu,

blog

Interaktivne crne table

(Interactive BlackBoard) Interaktivne crne table su najnovija rešenja na polju audio-vizuelnih prezentacionih uređaja. BlackBoard su kombinacija tradicije i budućnosti koja

Pratite poslednje aktuelnosti

Prijavite se na našu newsletter listu

Korpa
Sign in

No account yet?

0 Lista želja
0 items Korpa
Moj nalog