IKT u nastavi – korak ka savremenijem obrazovnom sistemu – Digitalna učionica

21. vek je sinonim za kompjutersku pismenost, pri čemu  živimo na malom Balkanu, koji predstavlja periferiju zapadnog i istocnog sveta. U uniji ova dva kruga, nalazi se i naša zemlja, kao i ostale zemlje Balkana, koje traže udruživanje i povezivanje na tržištu, kako bi ostali konkurentni. Okosnica opstanka na malim tržištima je DIGITALNA PISMENOST.

Držanje nastave postaje nezamislivo bez tehnoloških elemenata u učionici, i škole masovno prihvataju činjenicu da je nužno da postanu kompatibilne sa vekom u kojem žive nove generacije, iako jos uvek nismo u opciji „Škola ispred vremena“.

IKT, odnosno informaciono-komunikacione tehnologije, nastavi ujedno doprinosi i podizanju nivoa digitalnih kompetencija kako nastavnika, tako i učenika.

TERMIN ‘’INTELIGENT CLASSROOM’’ POSTAJE DEO SVAKODNEVICE – MULTIMEDIJALNE UČIONICE

Savremeno učenje ne ide bez savremenih tehnologija. Iz godine u godinu se dešavaju transformacije koje idu u smeru izgradnje pametnih učionica. To znači da će čitav niz tehnoloških rešenja u budućnosti da bude upotrebljen kako bi se nastava oplemenila. Inteligent classroom je odrednica koja upravo sugeriše nastavu u interaktivnom, dinamičnom i multimedijalnom okruženju.

Jedna od važnijh inovacija, koju sve češće viđamo u obrazovnom sistemu jesu Inteaktivni monitori, a na red su došli i Interaktivni stolovi i Interaktivni podovi. U pitanju su Interaktivna nastavna sredstva uz koja su predavanja neuporedivo  dinamičnija, stvarajući Interakciju u nastavi zaobilazeći prostu reprodukciju tekstova i gradiva i održavajući visok nivo pažnje u toku predavanja.

Interaktivni monitori kao naslednici Interaktivnih-pametnih tabli, su doneli osveženje i novu lakoću rukovanja i nastavnicima i učenicima. Osim Windows platforme, poseduju i Android platformu, tako da se upotreba svodi na rad kao sa jednim velikim telefonom. Ono što ga razlikuje od tableta i telefona je njegova uzvišena misija. To je činjenica, jer predstavlja savremeno prezentaciono sredstvo, koje u sebi ima i elemente  klasične nastave. Recimo, moguće je, otvoriti belu i zelenu povrsinu i po njoj pisati, podvlačiti, zaokruživati, praviti razne prezentacije i koristiti pregršt android opcija i digitalnih datoteka, Takođe moguće je kreirati i različite edukativne aplikacije, tipa kviza, testova, matematičkih slagalica, motoričkih igrica dr.

NEMAMO VISE POTREBE ZA KORIŠĆENJEM PROJEKTORA

SVE JE VEĆ SADRŽANO U SAMOM UREĐAJU

NOVE TEHNOLOGIJE PODIŽU NIVO KOMPETENCIJA UČENIKA I NASTAVNIKA

Razvijanje digitalnih kompetencija je neophodno za intelektualno sazrevanje učenika, a uz pomoć školovanja koje je zasnovano na savremenih tehnologijama – učenici se pripremaju i za stvarne životne situacije. U tom smislu, implementacija IKT sistema se čini potpuno prirodnom za učenike i u skladu je sa njihovim vremenom.

Ali ono što je pravi izazov jeste prilagođavanje celokupnog nastavnog procesa jednom drugačijem, digitalizovanom svetu. U tom smislu i nastavnici neprekidno uče. A onlajn učenje za predavače postaće uskoro i oficijelno. Naime, Pravilnikom o stalnom stručnom usavršavanju uskoro bi trebalo da se onlajn usavršavanje uvrsti na listu zvaničnih oblika nastavničke edukacije.

Otvorenost ka digitalnom svetu zbog toga postaju neodvojivi obrazovanja, a učenici i nastavnici pri tom izvlače maksimalne benefite. Oni, u zajedničkom, interaktivnom procesu, kritički usvajaju i koriste znanja iz oblasti informacionih tehnologija, približavajući na taj način stečena znanja potrebama savremenog društva, u cilju ostvarivanja i svojih ličnih ciljeva i aktivnosti.

INFORMATIČKI PISMENE ŠKOLE POSTALE SU REALNOST

Trendovi u obrazovanju pokušavaju da isprate zahteve svakodnevice, pa tako škole prolaze kroz stalne procese transformacije i razvoja. U Velikoj Britaniji se, na primer, o programiranju, tehnologiji i internetu uči se već od pete godine, a cilj je da se  učeniku pruži digitalno obrazovanje koje će mu pomoći da postane stručan za rad u 21. veku.

Međunarodno istraživanje sprovedeno na uzorku od 11 miliona učenika utvrdilo je da školarci koji uče u digitalnom okruženju razvijaju niz veština poput naprednog rada na računarima, tehničkog rešavanja preoblema, logičkog povezivanja, zajedničkog rada na projektima, upornosti u rešavanju zadataka, kao i sklonost ka dolasku do sasvim novih rešenja. Uz to, učenici kroz rad u digitalnom okruženju dobijaju i znanja iz obrade fotografija, web dizajna i računarskih mreža. Dakle, promena uloga učenika, ali i nastavnika je nešto što je podstaknuto upravo informatičkom pismenošću. Oni, zajedno, uče da misle i rade na drugačiji način, prilagođavajući se novom vremenu.

Kako se navodi: Suština koncepta primene IKT u obrazovnom procesu obuhvata promenu uloga nastavnika i učenika i resursa koji se mogu koristiti. U slučaju škola, neophodno je da se vodi računa o odnosima između tehnologije, metoda i sadržaja. A informatička pismenost shvaćena je pozitivna nužnost i integrativni deo celokupne nastave.

Multimedijalna i audiovizuelna sredstva, interaktivni monitori, interaktivni stolovi, interaktivni podovi, projektori i prezenteri, čine samo deo ponude Edukalisa – kompanije uz pomoć koje možete da opremeti Vaš školski objekat. Tokom tri decenije rada, kompanija je pratila tržište inovacija i specijlizovala se za rad sa obrazovno-nastavnim institucijama po Evropskim standardima.

Proverite zašto!

Podeli:

Pogledajte još

blog

STEM sistem u obrazovanju

Moderna i kvalitetna nastava mora omogućiti učenicima da iz učionice ponesu znanja i veštine koja su primenjiva u realnom svetu,

blog

Interaktivne crne table

(Interactive BlackBoard) Interaktivne crne table su najnovija rešenja na polju audio-vizuelnih prezentacionih uređaja. BlackBoard su kombinacija tradicije i budućnosti koja

Pratite poslednje aktuelnosti

Prijavite se na našu newsletter listu

Korpa
Sign in

No account yet?

0 Lista želja
0 items Korpa
Moj nalog