Magnetne i interaktivne table kao neophodnost savremenog školskog sistema

Magnetne i interaktivne table kao neophodnost savremenog školskog sistema

Jedna od istorijskih asocijacija na školsku tablu jeste pisanje kredom, brisanje sunđerom natopljenim vodom. Pri čemu se ostaci od krede redovno zadržavaju na dlanovima. Međutim, čini se da i pored toga što smo u 21. veku, neke stvari se veoma usporeno menjaju.

Dovoljno je da pobrojimo na stotine osnovnih škola i da zavirimo u školsku opremu kojom raspolažu. Tamo su i dalje tradicionalne zelene table. Ako se ima u vidu samo njihov negativni zdravstveni aspekt, posebno u vremenu pandemije, nije teško shvatiti da su promene nužne.

U doba računara, bele interaktivne table su logičan nastavak opšteg digitalnog napretka – samo u školskim okvirima. One postaju alat u učionici koji omogućava prikaz slika sa pomoću digitalnog projektora, a svi korisnici (učenici i nastavnici) mogu posredno na njoj proizvoditi sadražje. A, ukoliko to žele, čak i neposredno, pomoću prsta, mogu ostavljati tragove na njoj.

TABLE SU ODAVNO EVOLUIRALE I POSTALE MULTI-PRAKTIČNE

Bela interaktivna tabla je prema svim parametrima ekološka i zdravija od svojih prethodnih verzija, svodeći mogućnost alergije na nulu. Ona ne pravi lom i prašinu, ne ostavlja bele tragove od prašine po prostoriji niti na rukama. Imala je svoju preteču sredinom devedesetih godina. Bila je to magnetna tabla koja je polako počela da zamenjuje svoje zelene prethodnice.

Magnetno rešnje je brzo prihvaćeno u razvijenim školskim sistemima zbog svoje izuzetne ekonomičnosti: njihova cena nije previsoka, posebno ako se ima u vidu da se mogu koristiti dugo godina. Takođe, markeri i brisači za njih su veoma povoljni.

Magnetne table su i danas jednostavne za korišćenje i veoma preporučljive. Vrlo lako može svako koristiti, jer ne zahtevaju posebne veštine. Dovoljno je samo da obrišete mastilo i tabla je spremna ponovo za upotrebu.

Međutim, takođe se možete opredeliti i za hi-tech table, koje će u učionice uneti duh savremenosti, odnosno za bele Interaktivne table. Sa njima je školstvo dobija sve ono što učenicima koji će biti na digitalnom tržištu rada, treba. U učionicama su se pojavili table-ekrani u formatu bele ploče na kojima se podaci mogu unositi direktno ili putem eksternih uređaja.

Rezultat je bio da je tradicionalna nastava postala interaktivna, što ne samo da odgovarama uslovima modernog školstva već je nužnost u kontekstu savremenog života u kojem nas okružuju multimedijalni sadržaju. Bela interaktivna tabla dobila je i svoje sinonime: neko ih naziva pametnim ekranima, smart tablama ili interaktivnim multimedijalnim tablama.

BELE INTERAKTIVNE TABLE MOTIVIŠU I NASTAVNIKE I UČENIKE

Zamislite nastavnika koji ima mnogo toga da kaže, i pokaže. Nastojeći da svoje časove prezentuje precizino i sa mnogo detalja. Ukoliko mu se ukaže mogućnosti da sve ono što je unapred pripremio postavi na tablu, recimo putem Power Point prezentacije, odmah će privući pažnju svojih učenika.

Na taj način, niko neće propustiti značajne informacije, đaci će biti informisaniji i motivisaniji.

S druge strane, učenici će svoje domaće zadatke ili timske radove moći da prezentuju u multimedijalnom okruženju. U vremenu tableta, mobilnih telefona i kompjutera, učenici nesumnjivo vode i svoje digitalne živote. Bele interaktivne table skrojene su upravo po njihovoj meri, što znači da su alatke u rukama onih koji će već za nekoliko godina obavljati poslove koji su bazirani na multimediji.

Obaveza školskog sistema jeste da svojim učenicima obezbedi upravo onu opremu za rad, koja je u duhu vremena onih kojima se gradivo prenosi. Zamislimo samo u kakvoj će poslovnoj, i svakoj drugoj prednosti biti oni učenici koji tablu ne koriste samo za pisanje kredom i brisanje sunđerom. Bela interaktivna tabla omogućava da oni gledaju filmove, usvajaju znanja direktno sa interneta, rade u novim programima.

Iz sve to, naravno, i dalje mogu da pišu na tabli i ne gube onu staru draž pisanja po njoj.

Podeli:

Pogledajte još

blog

STEM sistem u obrazovanju

Moderna i kvalitetna nastava mora omogućiti učenicima da iz učionice ponesu znanja i veštine koja su primenjiva u realnom svetu,

blog

Interaktivne crne table

(Interactive BlackBoard) Interaktivne crne table su najnovija rešenja na polju audio-vizuelnih prezentacionih uređaja. BlackBoard su kombinacija tradicije i budućnosti koja

Pratite poslednje aktuelnosti

Prijavite se na našu newsletter listu

Korpa
Sign in

No account yet?

0 Lista želja
0 items Korpa
Moj nalog