1. Podovi „Forbo Flooring Systems“

Opis

Često se linoleum podovi i luksuzni vinil podovi mešaju, pošto oba materijala na površini izgledaju upadljivo slična. Međutim, ovi proizvodi su daleko od toga da su slični. Linoleum se proizvodi od obnovljivih prirodnih materijala, dok se luksuzni vinil podovi prave od sintetičkog polivinilhlorida, istog materijala koji se koristi za pravljenje cevi, izolacija na električnim kablovima i fonografskih ploča.

Linoleum započinje svoj život kao smola drveta koja se uranja u laneno ulje na oko 15 dana na temperaturi od 29 stepeni Celzijusa. Natopljeno smola drveta se zatim meša sa drvenim brašnom i pigmentima kako bi se stvorila jedinstvena boja u celom materijalu. Povremeno se dodaje kreda u smešu kako bi se stvorile meške, svetlije boje.

Celokupna mešavina se zatim prosipa na mrežu napravljenu od jute, koja služi kao podloga za linoleumski pod. Ova amalgamacija se zatim šalje kroz sušare na cilindričnim valjcima, standardno spakovani u pločama od 2×25 metara, debljina od 2-3mm. Sada je linoleum spreman za sečenje, pakovanje i transport.

Linoleum je prvobitno otkriven 1860. godine, a od tada su mnogi proizvođači nastavili sa proizvodnjom svoje linije podova do danas. Kompanija „Forbo Flooring Systems“ je jedan od tih proizvođača, a njihov prepoznatljiv brend Marmoleum se proizvodi od 1928. godine, sa sve većom popularnošću. Sa preko 85 godina iskustva u proizvodnji ne samo podnih obloga, već i hemikalija i lepila, kompanija Forbo prednjači u inovativnom dizajnu linoleuma. Proizvodi ove kompanije imaju široku paletu komercijalnih i stambenih primena.

Uopšte nije iznenađenje da kompanija Farbo tvrdi da poseduje 60 odsto tržišta linoleuma, jer njegova Marmoleum linija uvek prima pozitivne kritike i pohvale širom industrije podnih obloga.  Sa različitim bojama i dezenima koje možete izabrati, . On je otporniji na grebanje od vinila i zadržava antialergijska, bakteriostatska i antistatična svojstva.

Marmoleum je generalno trajniji od svojih pandana u vidu luksuznih vinil obolga, a pošto ne emituje nikakva štetna organska jedinjenja (VOC), on je odličan izbor za ljude sa astomom ili drugim horničnim problemom sa disanjem. On je takođe mekši od drugih vrsta podnih obloga kao što su parket ili keramičke pločice, i samim tim više štiti krhke objekte koji slučajno padnu na njega, što je posebno korisno u kuhinji.

Marmoleum Dual Tile linija nudi još više opcija, sa raspoloživih 30 dezena koji su vodootporni, izdržljivi, i mogu da traju više od 40 godina sa pravilnom negom. Možete izabrati standardne ploče 30 sa 30 santimetara ili monolitne pločice 50 sa 50 santimetara.